Helenka
Joined: 04 May 2008 Posts: 120 Location: Sosnica
|
Posted: Sun Jun 22, 2008 2:05 pm Post subject: "Gotuj z Pania Jadzia" |
|
|
"Gotuj z Panią Jadzią"
W poprzednim tygodniu zaprezentowaliśmy dwa domowe przepisy na następujące potrawy:
- Placki Pankracki
- Korbacz Podhalański z Jarzynami i Kozim Serem
Dziś w naszym magazynie recepta Pani Jadzi na kompozycję przepysznego przysmaku mazowieckiego, niezwykle łatwego do przyrządzenia w każdym domowym gospodarstwie! Gotuj z Panią Jadzią! Dziś w programie:
- Placki Laczosławki z Franfoclami
- Ciepła Przystawka Laczosławska z Patelni
--------------------------------------------------------------------------------
Składniki potrzebne do przyrządzenia przysmaku:
- 1 kg mąki
- 1 kg ziemniakÓw na placki
- 4 jaja
- 2 pomidory
- 200 gram bułki tartej
- 2 lacze domowe
- szczypta soli
- 1 szklanka kwaśnicy
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka stołowa bimbrÓwki
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
Przepis:
Z laczÓw wytrzepać franfocle (najlepiej na sito lub mały rondelek). Franfocle krÓtko opłukać pod bieżącą wodą, odstawić, by mogły obmoknąć.
W tym czasie zbić miazgę do plackÓw, przyprawić solą i kwaśnicą z cukrem, dodać przepuszczone pomidory. Dodatkowo przygotować 3 głębokie talerze - do pierwszego wsypać mąkę, do drugiego wbić zÓłtka a do trzeciego głębokiego talerza wsypać bułke tartą.
Suche franfocle wymieszać dokładnie z miazgdą na placki, dopasować bimbrÓwką, następnie rzucić na rozpuszczony smalec na patelni. Smażyć do brązowości, nie przesmażać! Po ściągnięciu gotowych plackÓw dodawać kolejne jak powyżej. Gotowe placki trzymać w ciepłym miejscu.
Na drugiej patelni lekko podgrzać olej rzepakowy. Lacze obtoczyć w mące (w pierwszym talerzu), zamoczyć na parę dobrych sekund w rozbitym żÓłtku (drugi talerz) i takie wymieszać z bułką tartą (trzeci talerz), następnie rzucić na goracą patelnię z olejem rzepakowym i smażyć do złotego koloru (lub - jeśli ktoś lubi na przykład chrupkie potrawy - do zabrązowienia się laczow), ściągnąć i podawać na ciepło na talerzu płaskim z widelcem i nożem.
Placki Laczosławki podawać na małym talerzyku. Do smaku można uzupełnić potrawę dodąjac na talerzyk musztardę, ketchup lub konfitury z żurawin.
Jako trunek do kompozycji pasuje białe wino lub "Piwo Laczosławskoje" gruzińsko-polskiego browaru z Laczosławca Mazowieckiego. |
|