"Gotuj z Pania Jadzia"

 
Post new topic   Reply to topic    Zosia & Helenka Forum Index ->
Zosia i Helenka
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Helenka



Joined: 04 May 2008
Posts: 120
Location: Sosnica

PostPosted: Sun Jun 22, 2008 2:05 pm    Post subject: "Gotuj z Pania Jadzia" Reply with quote

"Gotuj z Panią Jadzią"


W poprzednim tygodniu zaprezentowaliśmy dwa domowe przepisy na następujące potrawy:

- Placki Pankracki
- Korbacz Podhalański z Jarzynami i Kozim Serem


Dziś w naszym magazynie recepta Pani Jadzi na kompozycję przepysznego przysmaku mazowieckiego, niezwykle łatwego do przyrządzenia w każdym domowym gospodarstwie! Gotuj z Panią Jadzią! Dziś w programie:

- Placki Laczosławki z Franfoclami
- Ciepła Przystawka Laczosławska z Patelni


--------------------------------------------------------------------------------



Składniki potrzebne do przyrządzenia przysmaku:

- 1 kg mąki
- 1 kg ziemniakÓw na placki
- 4 jaja
- 2 pomidory
- 200 gram bułki tartej
- 2 lacze domowe
- szczypta soli
- 1 szklanka kwaśnicy
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka stołowa bimbrÓwki
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

Przepis:

Z laczÓw wytrzepać franfocle (najlepiej na sito lub mały rondelek). Franfocle krÓtko opłukać pod bieżącą wodą, odstawić, by mogły obmoknąć.
W tym czasie zbić miazgę do plackÓw, przyprawić solą i kwaśnicą z cukrem, dodać przepuszczone pomidory. Dodatkowo przygotować 3 głębokie talerze - do pierwszego wsypać mąkę, do drugiego wbić zÓłtka a do trzeciego głębokiego talerza wsypać bułke tartą.

Suche franfocle wymieszać dokładnie z miazgdą na placki, dopasować bimbrÓwką, następnie rzucić na rozpuszczony smalec na patelni. Smażyć do brązowości, nie przesmażać! Po ściągnięciu gotowych plackÓw dodawać kolejne jak powyżej. Gotowe placki trzymać w ciepłym miejscu.

Na drugiej patelni lekko podgrzać olej rzepakowy. Lacze obtoczyć w mące (w pierwszym talerzu), zamoczyć na parę dobrych sekund w rozbitym żÓłtku (drugi talerz) i takie wymieszać z bułką tartą (trzeci talerz), następnie rzucić na goracą patelnię z olejem rzepakowym i smażyć do złotego koloru (lub - jeśli ktoś lubi na przykład chrupkie potrawy - do zabrązowienia się laczow), ściągnąć i podawać na ciepło na talerzu płaskim z widelcem i nożem.

Placki Laczosławki podawać na małym talerzyku. Do smaku można uzupełnić potrawę dodąjac na talerzyk musztardę, ketchup lub konfitury z żurawin.

Jako trunek do kompozycji pasuje białe wino lub "Piwo Laczosławskoje" gruzińsko-polskiego browaru z Laczosławca Mazowieckiego.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Zosia & Helenka Forum Index ->
Zosia i Helenka
All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Skin Design by ForumTemplates.com